Ritning till bastun

6

Skrivet i kategorin Planering & förberedelser den 09-04-2010

Här ska bastun stå, efter att vi har rensat upp lite.

Det är en massa förberedelser innan det ens är dags för det första spadtaget på grunden när man ska bygga något, har jag fått inse. Senaste tiden har jag bollat med mig själv och andra fram och tillbaka hur den här bastun bäst ska byggas. Det finns väldigt mycket att ta hänsyn till, som man kanske inte tänker på från början, men som dyker upp efter ett tag. Innan bygget kan påbörjas måste man ha stenkoll på varenda mått, på hur isolering och ventilation ska lösas, på vilket innergolv du ska ha, och så vidare. Tänkte i den här inlägget presentera i stora drag hur bastu som vi ska bygga ska se ut.

Ritning till friggebod blir utgångspunkt

Jag försöker att låna ihop så mycket erfarenheter som möjligt från andra för att det här ska bli så bra som möjligt. Till grund för hela friggeboden som bastun ska inrymmas i har jag valt Enkelboden, som det finns en praktisk byggbeskrivning och ritning till från Skogsindustrierna. Denna beskrivning ska få ge vägledning för själva skalet till bygget, det vill säga grund, bjälklag, regelstomme, tak, fasadpanel, fönster och dörrar. Denna måste sedan fyllas i med isolering, bastuinredning, våtrumsinredning osv.

En annan bra resurs just när man ska bygga fristående bastu är Bygga Friggebod.se, där man kan få tips kring hur man gör en ritning för sin friggebod.

Jag ska så snart som möjligt lägga upp ett blogginlägg där jag kort går igenom punkt för punkt hur bastun ska byggas. Vi hörs snart!

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Kommentarer (6)

Hej där bastubyggare!

Spännande att se hur det börjar hända saker. I din text framgår det att du valt en enkelbod som grundlösning för själva bastun, låter klokt tycker jag.

En fundering som jag har, är hur du tänkt dig med golvet i själva bastun? Jag utgår föresten att det är en “riktig” bastu du skall bygga, alltså en med vedeldad ugn. Jag har själv en vedeldad bastu, där jag har ett golv av råspont. Konstruktionen är den att det grovspontade golvet har en smal springa i mitten, vilket golvet lutar emot. Under denna springa har jag en plåtskodd ränna som för vattnet ut ifrån själva byggnaden. Detta är en gammal och beprövad metod i Tornedalen och har fungerat utmärkt i alla år för mig.

MVH

Curt

Hej Curt!

Jo, visst händer det grejer – det är bara en fråga om att lyckas pussla ihop vardagen och navigera mellan skola, jobb och andra kul grejer som det här.

Låter som en smart golvlösning du har! Har du isolerat golv? Hur tätt blir ett golv av råspont, jag menar är risken stor att det läcker igenom? Det kan ju lätt bli ganska blött på bastugolvet. En annan modell är ju att köra på någon typ av tät matta som sedan täcks med trall, och därtill ha vanlig golvbrunn alternativt ingen alls. Om man låter bli golvbrunn är det nog en dålig idé att ha golvbrunn dock.

Jag måste ärligt talat säga att jag ännu inte har bestämt mig helt för om det kommer att bli en vedeldad bastu eller om det ska bli aggregat. Båda har helt klart sina för- och nackdelar. Känslan i en vedeldad bastu är ju överlägsen, men å andra sidan har vi ingen direkt tillgång på ved och en elektriskt uppvärmd bastu blir snabbare varm.

Ska sätta mig i helgen och ta en del såna här viktiga beslut!

Hej där!

När det gäller golvet i bastun, så har jag aldrig haft det isolerat. Den absolut torraste platsen i ett hus, det är just i bastun.

Väggarna och taket är isolerat, men inte golvet. Fördelen med ett spontat trägolv, förutom att det är vackert och inte halt, det är att det kan btas ut utan större åthävor.

Jag gjorde så att jag byggde väggar och tak först, sedan la jag in det spontade golvet. Springan i mitten är ca 5 mm och det räcker gott och väl.

MVH

Curt

Hej Curt och alla andra. Jag bygger en fristående vedeldad bastu av gammalt virke från en lada. Jag skulle gärna se en bild eller ritning på hur du löst golvet med springan och rännan. Jag står just nu inför beslutet hur jag skall lägga golvet.

M.v.h.

Magnus

Hej bastuspesialister! Jag undrar, ska hjälpa en kund att bygga en bastu i ett gammalt timmer häbre , han vill ha isolerade väggar, men han vill inte ha plast folie i innerväggar, undrar om jag måste ha luftspalt, mellan isoleringen och inner panelen. om man sätter folie då bör man ha luftspalt. ( ca35mm) eller går det med mindre lyftspalt. innertaket ska också isoleras, måsre det vara luftspalt där. undrande Ove

hej!

vet inte om ngn ser denna kommentar, men jag har tänkt bygga vedeldad bastu och undrar om ngn har tips de vill dela med sig?

några frågor: hur tjock bör isoleringen i tak och väggar vara? kan man elda med gammal svart gjutgärnskamin, eller måste man ha special aggregat? ang springan i golvet, löper den längs hela golvet? och trall ovanför? stenkista under huset? hmm… många frågor… vill ju det ska bli rätt/bra!

Skriv en kommentar