Nu ska det byggas en bastu!

6

Skrivet i kategorin Allmänt den 05-02-2010

Hej!

Mitt namn är Joel Falck och det här är min webbplats om att bygga bastu. Jag är 19 år gammal och går mitt sista år i gymnasiet på Katedralskolan i Uppsala. Jag har alltid tyckt att det är grymt skönt att bada bastu – det går inte ett träningspass utan att jag tar åtminstone en kort bastu. Under det senaste året har jag blivit mer och mer sugen på att bygga en egen bastu och i höstas beslutade jag mig för att göra ett försök. Jag har aldrig tidigare byggt något, förutom de halvtaskiga smörknivarna jag gjort i slöjden i skolan. Ändå har jag alltid haft en dröm om att någon gång bo i huset som jag själv har byggt, med mina egna händer. Känner du inte igen dig i den känslan? Nu tänkte jag mig att ta ett första steg i den riktningen och bygga en bastu. Omöjligheter och begränsningar tror jag inte på, och därför vill jag också visa att det är möjligt för vem som helst att genomföra sitt drömbyggprojekt!

Men, helt ensam är jag ju chanslös! Ensam kommer jag inte att lyckas bygga en bastu som någon skulle vilja använda. Jag behöver helt enkelt så mycket hjälp som jag bara kan få. I närheten av mig finns några personer som jag vet är otroligt duktiga på att bygga, efter vad jag sett dem själva bygga. Det är min förhoppning att kunna få hjälp och goda råd från dem. Jag hoppas också på att du som läser den här bloggen kommer att vilja dela med dig av din kunskap till mig och till andra som läser.

Vi har en liten stuga som står ungefär en mil utanför Uppsala, och det är platsen som jag har tänkt mig att bygga på.

Rent ekonomiskt har det funnits en problem också – jag har helt enkelt inte råd att betala för allt byggmaterial till en bastu. Därför har jag också funderat väldigt mycket på hur det här projektet skulle kunna bli verklighet utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Min idé var att skapa den här bloggen där jag delar med mig av allting om bygget, för att sedan låta ett byggföretag vara med och sponsra med byggmaterial. Faktum är att det har lyckats, vilket jag tycker är otroligt kul! Jag återkommer snart för att berätta mer om det.

Här är lite om hur jag ser på hela projektet och vad som behöver göras för att göra verklighet av det hela:

 • Kunskap – jag läser in mig för fullt just nu
 • Finansiering – check
 • Mentor – jag söker fortfarande någon som skulle kunna ställa upp som mentor
 • Ritning
 • Lägga ut brygga i Fyrisån
 • Inköp
 • Själva bygget (enligt planen i sommar).

Jag hoppas verkligen att du tycker att det här låter som en spännande grej, och att du vill följa min resa mot drömbastun! Förhoppningsvis kan du säkerligen även lära dig något, min avsikt är att publicera så mycket som möjligt av ritningar, byggbeskrivningar, bilder, filmer och liknande.

Vill du hjälpa mig, gör då gärna något av följande:

Håll dig uppdaterad via RSS-flödet eller Bloglovin, om du vill kan du också följa mig på Twitter.

Vi hörs snart igen!

Joel

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Kommentarer (6)

Grymt kul projekt, ska bli spännande att följa!

Du borde lägga upp projektet på http://www.byggla.se också.

Tjena Daniel! Jag ska kika på möjligheten att köra både på den här bloggen och Byggla.se. Det är ju Byggmax egen portal.

[...] om hur det här bastubygget har kunnat bli möjligt. Läs gärna mitt introduktionsinlägg, Nu ska det byggas en bastu, först för att bilda dig en uppfattning om vad det här projektet går ut på. Det handlar i [...]

Härligt att jag hittade din sida! Jag ska göra ett liknande byggprojekt i Sigtunatrakten denna sommar och försöker övertala övriga familjemedlemmar att det INTE ska vara en färdig byggsats. Ska bli spännande att följa dig och förhoppningsvis ta del av diverse tips då även jag är rookie inom byggbranschen. :)

Spännande! Går det att följa dig och ditt bygge någonstans? Känns helt rätt att bygga utan byggsats, men å andra sidan blir ju utmaningen betydligt större!

Skriv en kommentar