Hur bygga boden som inrymmer bastun?

0

Skrivet i kategorin Planering & förberedelser den 23-05-2010

Nu har det gått länge sedan jag skrev här sist, och det beror på att jag har haft väldigt mycket på alla håll senaste tiden. Nu är åtminstone alla skoluppgifter klara, och studenten närmar sig med stormsteg.

Det har börjat droppa in en del besökare på bloggen. Många kommer från Google via sökningar om hur man bygger bastu. Det vore väldigt kul om ni ville kommentera och berätta om era projekt! Jag tänkte mig att göra ett inlägg framöver med olika bastubyggen, och vill du vara med där med ditt så lämna en kommentar!

Ska med det här inlägget börja gå in mer på detalj hur vi ska bygga vår bastu.

Jag har tänkt jobba mig utifrån och in när jag visar hur bastun ska byggas. Här kommer alltså en beskrivning av hur själva skalet kommer att byggas. Blir rätt tung text och tyvärr inte så mycket bilder, men jag ska försöka att vara utförlig. Alla typer av frågor, kommentarer och förslag är mer än välkomna!

Jag har påbörjat en materiallista som jag kommer att komplettera framöver. Den innehåller mängd, pris samt länk till Byggmax för varje byggmaterial.
Här hittar du materiallistan till bastubygget

Grund

Det här är ett område som jag ännu inte har löst exakt hur det ska byggas. Saken är den att marken som bastun ska byggas på lutar ganska mycket. Mellan framkanten av boden till bakdelen är det en höjdskillnad om ca 40 cm. Jag har funderat över två olika möjliga lösningar till detta problem. Antingen skulle det kanske kunna gå att plinta upp den lägre delen mer än den främre, eller så skulle man kanske kunna mura upp leca-block för att väga upp höjdskillnaden. Om någon har en bra lösning så hojta gärna till!

Bjälklag

För att bygga bjälklaget, d v s det som ställs på grunden och som kommer att utgöra underdelen av bastustugan, kommer jag att följa ritningen för Enkelboden till punkt och pricka. Det innebär att vi först bygger en ram med en blindbotten i. På det lägger vi vindpapp och sedan isolering. Tjocklek?

Regelstomme

Även regelstommen kommer i princip att följa Enkelboden. Väljer att inte lägga in några bilder från ritningen här, utifall att rättighetsinnehavarna skulle börja bråka, men kika länken ovan så blir det lättare att hänga med. Det som kommer att göras annorlunda i vår bastu är att vi dels kommer att göra regelstommen högre, 1.95 m istället för 1.70. Detta för att det ska vara möjligt att gå raklång inne i bastun om man är lite längre, nu när taket kommer att isoleras och beläggas med panel. Den andra förändringen gäller fönstren. Ett kommer att flyttas i sidled 60 cm och ett kommer att tas bort.

Tak

En enkel skiss för hur taket ska byggasTaket kommer inte att göras enligt Enkelboden, utan taket kommer istället att vara plant, men med lutning mot bakdelen av boden. Jag har valt att göra så därför att det helt enkelt verkar vara för svårt att göra ett antal takstolar som ska vara helt symmetriska. Se bilden till höger som illustrerar hur taket kommer att se ut. Taket täcks i vilket fall med underlagspapp samt ytpapp, båda av en kraftigare sort för att kompensera för en rätt svag lutning.

Fasad

Fasaden kommer att göras i enligt Enkelboden och kommer sedan att målas med falu rödfärg, och det kommer egentligen inte vara några konstigheter här.

Golv

Vi kommer i förrummet att ha en dusch, och av den anledningen har vi valt att köra på plastgolv i hela bastun. Det ringar egentligen lite dåligt med en härlig bastuupplevelse, men jag tror att om man väljer rätt matta så kommer det nog inte att störa så mycket. Vi spara då in på tröskeln emellan bastudelen och ”relax-delen” och behöver bara en golvbrunn i hela stugan.

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Skriv en kommentar